jueves, 14 de enero de 2010

Olampia de Gouges


Marie de Gouze, més coneguda com Olimp de gouges :

Nascuda en (1745-1793) filla de un carnisser .
No va ser una gran esciptora pese a la seva gramatica,ortografia y caligrafia , es va cambiar el nom per escriure ,una de les seves obres més conegudes van ser L’esclavage des noirs -L'esclavituds del negres. Amb aquesta obra es va enfrontar amb el Cortes de Versalles , a on moltes families s'habian enriquit gracies als esclaus. Olimpie va ser tancada a la prisio de la Bastilla por la lettre de cachet.Peró va se lliverada al pocs temps per l'investigacio dels seus amics.

Va formar part del CLUBS DE AMICS NEGRES .

La seva obra mes important va ser la declaracio dels drets de la dona i la ciutadana.

Amb la frase -Home, ets capaç de ser just ?Una dona et fa aquesta pregunta.

Montesquieu va defendre la separació de poders. Va donar suport en un principi la monarquia constitucional,també es va oposar a la condena de mort de Lluis XVI en 1793.
Va prendre partit pels Girondinos i va advertir sobre els riscos de dictadura criticant durament la política de Robespierre i Marat. Va denunciar també la creació del Comitè de Salvació Pública.
Va ser detinguda en agost de 1793, el 2 de nobembre va ser portada davant del tribunal de justicia sense abocat i la van guillotinar el dia 3 de nobembre del 1793.

El seu unic fill,Pierre Aubry, va renegar d'ella públicament poc després de la seva execució, per por a ser detingut.

0 comentarios:

Publicar un comentario